Halının Kalitesi Nasıl Anlaşılır? 

Halı Kalitesi

Halının Kalitesi Nasıl Anlaşılır? 

Halının kalitesi, hem konfor hem de estetik açıdan önemlidir. 

Halının kalitesi, ilmek sayısı, iplik tipi, dokusu, garantisi ve hav yüksekliği gibi birkaç temel faktöre bağlıdır. İlmek sayısı ve iplik tipi halının dayanıklılığını ve kullanım ömrünü, dokusu ve hav yüksekliği ise konforunu ve estetiğini etkiler. Ayrıca, halının garantisi ve ağırlığı da kalitesi hakkında önemli ipuçları sunar.

Halının kalitesi nasıl anlaşılır ev, ofis gibi pek çok alan için yeni bir halı alışverişi yapmayı düşünen kişiler tarafından araştırılan bir konudur. Halı ev mobilyaları içinde en çok kullanılan ürünlerden biridir. Zemini kaplamasıyla bilinen halının pek çok faydası bulunur. Özellikle apartman dairelerinde alt katlara daha az ses iletmesiyle yalıtım sağlar. Kış aylarında yerden gelen soğuğu da büyük oranda engeller. 

Tüm bunların haricinde çoğu kişi tarafından yalnızca estetik bir görüntü vermesi sebebiyle de kullanılmaktadır. Tek başına bir dekorasyon ürünü olarak kullanıla halılar mobilyalarla güzel bir ambiyans yaratır. Halı kullanmanın pek çok faydası vardır ve pek çok yerde karşımıza çıkar. Bu sebeple de halının kaliteli olması önemlidir. Sağlık açısından büyük önem taşır. Aldığınız halıların yıllarca kullanılabilir olması içinde kaliteli malzemelerden üretilmiş olması gerekmektedir. Aksi taktirde halılarınız uzun süreli bir kullanım sağlamayacak, kısa süre içerisinde sökülme gibi deformasyonlar yaşayacaktır. Halınızı alırken halı kalitesi içinde temizlenebilir olması da göz önünde bulundurulması gereken bir özelliktir. 

Soru: Halının kalitesi nasıl anlaşılır?

Cevap: Halının kalitesi, ilmek sayısı, iplik tipi, dokusu, garantisi, hav yüksekliği ve ağırlığı gibi faktörlere bakılarak anlaşılabilir. İlmek sayısı yüksek, kaliteli ipliklerden yapılmış, yoğun dokulu, uzun garantili ve yeterli ağırlıkta bir halı, kaliteli bir halı olarak kabul edilir. Bu özellikler, halının dayanıklılığını, konforunu ve estetiğini belirler.

Halının Kalitesi – İlmek Sayısı

Halının ilmek sayısı halınızın ağırlığını belirleyen önemli bir etkendir. Halılar ilmek sayılarına göre adlandırılmaktadır. Halınızın metrekaresi başına 100.000 düğüm bulunuyorsa bu halınızın kaba kalite olarak adlandırılmasını sağlar. 100.000 ila 200.000 arasında bulunan düğümler ise orta kalite kategorisinde bulunur. 200.00 ila 600.000 arasındaki halılar da ince kaliteli halılardır. Son olarak 600.000den fazla düğüme sahip olan halılar çok ince kaliteli halılar olarak kategorize edilir. Halınızın metrekare başına düşen düğümler ilmek sayılarını göstermektedir.

Dolayısıyla halınızın ilmek sayısı halı seçiminizi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli etkenlerden biridir. Halınızın ilmek sayısı arttıkça halının dayanıklılığı ve kalitesi de aynı oranda yükselir. Yalıtım ve soğuktan koruma açısından da ilmek sayısı yüksek olan halılar tercih edilmektedir. Uzun süreli kullanım içinde halınızın ilmek sayısının yüksek olmasına dikkat etmeniz gerekir. Yoğun ilmekli halılar aşınma, sökülme, yırtılma ve renk kaybı gibi deformelere dayanıklıdır. Dolayısıyla en iyi halı markası araştırması yapanların ilmek özelliğine dikkat etmeleri gerekir. 

Halının İplik Tipi

Halının kalitesinin en belirleyici özelliklerinin başında halının hammaddesinde kullanılan iplik gelmektedir. Modern Halının iplik tipi ya da türü halının ömrünü ve kullanımını doğrudan etkiler. Halılar pek çok iplik tipinden yapılabilir. Bunların arasında ipek, yün, sentetik iplik, akrilik, polypropilen, polyester ve polyamid iplikler bulunabilir. Fakat her iplikten yapılan halı aynı kaliteyi vermez. Halının yapımında kullanılan ipliğin türüne göre halının pek çok özelliği değişir. Yıkanabilir olması, leke tutmaması, renkte zamanla deformasyon gibi tüm özellikler halının ipliği ile doğrudan ilişkilidir. En kullanışlı halı çeşidi arasında yün iplikten yapılan halılar bulunsa da, sentetik ve doğal iplikten yapılmış halılar da sağlık açısından daha yararlı olmasıyla öne çıkar. 

Halının Dokusu

Halının dokusu yapımında kullanılan iplik ile doğrudan ilişkilidir. İpliklerin yüzeye yansıması halının dokusunu meydana getirir. El dokuması gibi pek çok çeşidi bulunan halıların dokusunda zamanla esneme yaşanmaması adına ilmek sayısının çok olması gerekir. Halınızın kalitesini yoğun bir dokuya sahip olmasından da anlayabilirsiniz. 

Halının Garantisi

Halılar sıklıkla değiştirilen ev ürünleri değildir. Mobilyalarla dekorasyonu tamamlamaya yardımcı olan halılar evin pek çok yerinde bulunması sebebiyle de kullanıcıları tarafından sık sık değiştirilmez. Bu sebeple halının yıkanabilir ve temizlenebilir olması önemlidir. Evdeki tozu ve kiri içinde biriktiren halılar sık sık temizlenmelidir. Temizleme ürünlerine sık maruz kalan halılarda ise zamanla solma meydana gelebilir. Bunum gibi halının başına gelebilecek tüm problemler için halının garantisi olması önemlidir. Bu şekilde halınızı uzun yıllar boyunca, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Halının Hav Yüksekliği

Halının dokunması esnasında kullanılan iplikler yüzeyde yer alan tüyleri meydana getirir. Bu tüyler ise hav olarak adlandırılır. Kesik, bukle ve rölyef hav çeşitlerinin en bilinenleri arasındadır. Yükseklikleri farklı olan havların azami bir yüksekliğe sahip olması ise zorunludur. Halının hav yüksekliği kalitesini belirleyen unsurlardan biridir. Halının havı ne kadar yüksekse halı o kadar dayanıklı ve kaliteli olur. 

Halının Ağırlığı

Kolay Temizlenir Halının ağırlığı halının yapımında kullanılan malzemeler tarafından belirlenir. Halı ne kadar çok ilmek bulunduruyorsa o kadar ağır olur. Halıların ölçüleri aynı olsa bile ağrılıkları malzemeyi anlamak açısından fayda sağlar. Halının naylon olduğunu nasıl anlarız sorusunu soranlar halının ağırlığına bakabilir. Dayanıklı ve uzun ömürlü olan naylon halılar daha ağır şekilde bulunur. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir