Halı Bakımı 101: Uzun Ömürlü Halılar için İpuçları

Evde halı bakımı, sağlık ve estetik açıdan büyük önem taşır. İşte halılarınızı yeni gibi tutacak profesyonel ipuçları.

Evlerde halıların uzun ömürlü ve sağlıklı kalması için düzenli bakım şarttır. Halı bakımı, haftalık vakumlama, leke önleme ve yıllık profesyonel temizlikle sağlanır. Ayrıca, halı seçiminde kaliteye ve malzemenin özelliklerine dikkat edilmeli, güneş ışığı ve ağır kimyasallardan kaçınılmalıdır. Öğretmenler Halı Mobilya, bu bilgilere uyarak halınızın uzun yıllar yeni gibi kalmasını sağlar.

Evlerin vazgeçilmezlerinden biri olan halılar, düzenli bakım isterler. Halı bakımı zahmetli bir iştir. Ancak düzenli ve doğru yapılmadığı takdirde halıların kullanım ömrü kısalır. Halıların temizlik ve bakımları hem sağlıklı olması açısından hem de kolay eskimemesi için planlı bir şekilde yapılmalı. 

Halılarınızın Ömrünü Neden Uzatmalısınız?

Halılar, özellikle eski tip halılar değerleri gereği uzun süre kullanım gerektirir. Eski tip halılarda el emeği ve işçilik fazla olduğu için çabuk eskimesi maddi açıdan kişiyi zorlayan bir durum olur. Bu yüzden halıları özenli kullanmak önem taşıyor. Halı alırken uzun süre kullanabilmek için bütçe planlaması yapmak gerekir. Örneğin, yün ve hav seviyesi yüksek halılar ev ısısının korunmasına katkı sağlar. Bu da bütçenizi olumlu etkiler.

Kolay Temizlenebilir Halı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Halının kalite kontrolünü yapmadan halı alınmamalı. Halının kalitesini belirleyen unsurlar ağırlığı, iplik türü, dokusu ve hav yüksekliğidir. Dokunduğunuzda halının formunu, yani ne kadar gevşek veya sıkı olduğunu anlayabilirsiniz. Halıdaki iplik ne kadar fazlaysa o kadar kalitelidir. Bu yüzden seçerken iplik sıklığına bakmak önemli. Halı ne kadar ağırsa o kadar kalitelidir. Ama bu konuda bazı istisnalar da vardır. Mesela ipek dokuma halılar hafif halılardır ama en kaliteli Zara halıları türlerindendir. Bu yüzden halı alırken tek bir kritere göre seçim yapmak yanlış olur.

halı bakımı

Halı seçiminde halı temizliği konusuna da dikkat etmek gerekir. Halının nasıl temizlendiğini, ne sıklıkla kirlendiği veya kiri tutup tutmadığı bilinmesi gerekir. Örneğin yün halılar lifli yapılarından dolayı kiri çekemez ve kolayca temizlenir. Evde kullanacağınız yere göre halı malzemesi değişir. Mutfak halısının malzemesi ile salondaki halının malzemesi aynı değil. Makinede yıkanabilen halılar tercih etmek de kolaylık sağlayan bir diğer unsurdur. Eğer alerjik bir bünyeye sahipseniz veya evde kedi, köpek gibi evcil hayvan besliyorsanız antialerjik halılar tercih edebilirsiniz.

Halı Bakımının Temelleri

Evde halı temizliği nasıl yapılır bilmeyenler için halı bakımının temelleri: Halıların düzenli süreyle vakumlanması gerekir. Bu süre haftada en az iki kez olmak üzere duruma göre daha da arttırılabilir. Toz ve kir halının derinlerine işlememesi için halının düzenli süpürülmesi önerilir. Halıyı hav (halının üzerindeki tüyler) yönünde ve yavaşça süpürmelisiniz. Bazı halıların kenarlarındaki dikişler çok sağlam olmadığı için halı çırpma işlemleri halıyı yıpratabilir.

Evde halı bakımı ne kadar düzenli yapılırsa yapılsın, yıllık profesyonel halı temizliği şarttır. Evde yapılan halı temizliği enerji ve su israfı açısından bazen maliyetli olabilir. Ayrıca evdeki temizlikte profesyonelde olduğu gibi tam olarak derinlemesine bir temizli gerçekleşmez. Bu işlem sıklığı halının inceliği ve malzeme yapısına göre değişir. Örneğin kalın halılar yılda iki defa profesyonel temizlik gerektirse de deri veya yün halıların temizliğinin yıla bir kez yapılması yeterlidir.

Antialerjik Halılar: Sağlıklı Bir Ev için Seçimler adlı içeriğimiz de dikkatinizi çekecektir.

Doğru Vakumlama Teknikleri

Yukarıda halıların haftada en az iki defa düzenli vakumlanması gerektiğinden bahsediliyor. Buna ek olarak doğru vakumlama yapılmazsa halı temizliği gerçekleşmeyebiliyor. Doğru vakumlama için halı süpürürken vakum seviyesi yükseltilmelidir. Eğer süpürgenizin çekim gücü çok iyi değilse halınız düz yüzeylerde olduğu gibi kolayca temizlenmeyebilir. Halı süpürürken süpürgenizi farklı yönlere doğru hareket etmek halı elyaflarının arasını açar. Bu da elyafların arasında kalan toz ve kiri almayı sağlar.

Vakum seçerken çekim gücüne ve başlıklarının çeşidine dikkat edilmesi gerekiyor. Çekim gücü az olan süpürgeler, halıyı temizlemek yerine kir ve tozları halının içine iter. Süpürge başlık çeşitleri özellikle kabartılı halıları süpürürken çok yararlı olacaktır. Süpürgenin portatif ve ağır olmaması da dikkat edilmesi gereken bir diğer husus. Halı temizliği yeterince zahmetli bir iş ve ağır bir süpürgeyi de sürekli taşımak bu işi daha da zorlaştırmış olur.

Halılarınızı Leke ve Zarardan Koruma

Özellikle çocuklu veya evcil hayvan bulunan evlerde halıların lekelenme sıklığı fazladır. Bu lekelere hemen müdahale edilmezse lekeler halının içine işler. Halı leke çıkarma işlemi de doğru ve dikkat gerektiren bir işlemdir. Bazı zor lekeler ve bu lekelere iyi gelen çözümler şu şekildedir:

  • Kan: Sıcak su ile halıya zarar vermeden hafifçe ovalanması gerekiyor.
  • Yağ: Su ve alkol karışımı ile silmek, yağ lekesini geçiren bir yöntemdir.
  • Çikolata: Bu lekeyi geçirebilmek için ilk olarak sıcak suda ıslatılmış bir bezi halının üzerinde bekletip lekeyi yumuşatmak gerekiyor. Daha sonra halıyı temiz bir bezle silerek temizleyin.
  • Sigara Yanığı: Aspirin ile temizlemek bu lekeyi geçirir. 

Eğer sürekli bir şeyler dökülen, lekelenen bir halınız varsa, örneğin mutfak halıları, halı koruyucu kullanabilirsiniz. Halı koruyucular, genelde lastikli olup tüm halıyı saran bir yapıya sahip örtülerdir. Farklı renk ve desenlerde halı koruyucular vardır, bu yüzden evinizin renklerine ve dekorasyonuna uygun koruyucu bulmak hiç zor değildir. Bu koruyucuları halınızın ölçüsüne göre alıp kolayca takıp çıkararak kullanabilirsiniz. Süpürge ile süpürmeye uygundur. Kirlenmesi halinde çıkarılıp çamaşır makinesinde yıkanabilir.

Uzun Ömürlü Halılar için İleri Düzey İpuçları

Halıların ömrünü uzun tutmak için yalnızca düzenli bakım yapmak yeterli değil. Dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar da vardır. Halı bakımı için en iyi ipuçları aşağıdaki gibidir:

  • Makine halıları güneş ışığına duyarlıdır. Uzun süre güneş ışığına maruz kalan halıların renk ve desenlerinde sararma, solma görülebilir. Halınızın güneş ışığına doğrudan maruz kalmasını önlemek için güneşlik veya tül perdeler kullanılabilir.
  • Halınızı düzenli havalandırmak, koku oluşumunu önler. Halıyı daha uzun süre taze ve canlı tutar. Halınızı havalandırmak için güzel havalarda on günde bir balkon gibi açık ve düz zeminli yerlerde bekletebilirsiniz. 
  • Halının üzerini silerken temiz nemli bir bez tercih edilmelidir. Halıyı çok ıslak bir şekilde silmek kötü kokuya neden olacaktır. Ayrıca bezin desensiz olmasına da dikkat edilmeli. Aksi takdirde bazı desenli bezler de halı üzerinde lekelenmeler yapabilir.
  • Halı temizliğinde ağartıcı ve yıpratıcı temizlik ürünlerinden kaçınılmalı. Bu tür ürünler halınızın ömrünü kısaltır.

Yıllık Bakım ve Profesyonel Temizlik

Halı malzemesine ve kir tutma düzeyine göre değişmek üzere, profesyonel halı temizliği yılda bir veya iki kez yapılmalıdır. İyi araştırılan ve temiz olduğundan emin olunan bir halı yıkamacısına halınızı teslim ederek yıkatabilirsiniz. Halınızda görünen leke, kir olmasa bile yılda en az bir defa profesyonel temizlik yapılması gerekli. Çünkü evdeki bakım ile temizlenmiş görünen halının yüzeyindeki kirler halının tabanında kalabiliyor. Halı lekeleri nasıl çıkarılır sorusunun cevabı da profesyonel temizliktir.

Evde halılarınızı temizlerken zararlı kimyasallar kullanmak yerine beyaz sirke ve su ile halı üzerindeki lekeleri çıkarabilirsiniz. Ayrıca evde halı silmek ve yıkamak için en etkili yöntem de arap sabunudur. Arap sabunu ılık bir suyun içerisinde eritildikten sonra lifli bir bez ile halının yüzeyi çitilenir.

Soru: Halılarımı nasıl uzun ömürlü tutabilirim?

Cevap: Halılarınızı uzun ömürlü tutmanın anahtarı düzenli vakumlama, leke önleme, yıllık profesyonel temizlik ve ağartıcı ürünlerden kaçınmaktır. Öğretmenler Halı Mobilya, bu konuda size en iyi hizmeti sunar.

Sık Yapılan Halı Bakım Hataları

Evde halı bakımı sırasında bazı doğru bilinen yanlışlar vardır. Bu yanlışlar, halılarınızın ömrünü kısaltabilir hatta içten içe çürütebilir. Halı bakımında yaygın hatalar ve bu konudaki uzman görüşleri aşağıdaki gibidir:

  • Evde yıkanan halılar güneşte kurutulduğunda mikropları ölür. Bu bilgi yanlıştır. Nemli ve sıcak ortamlarda mikroorganizmalar çok kolay bir şekilde çoğalabilirler. Halı kurutma işlemi kuru ve gölge bir yerde yapılmalıdır.
  • Halıları yüksek sıcaklıkta yıkamak halının dokusuna zarar verebilir. Bol kimyasal içeren deterjanlar kullanmak da halının çabuk eskimesine ve tahrip olmasına yol açacaktır.
  • Halı kullanılmadığı durumlarda katlanmış bir biçimde saklanmamalıdır. Temiz bir halı iyice kuruduğundan emin olunduğunda rulo haline getirilerek rutubetsiz gölge yerlerde muhafaza edilmelidir.
  • Hiçbir leke çıkartıcı temas ettiği yüzeye tahribat vermeden lekeyi çıkartmaz. Halılar özenli kullanmaya dikkat edilmeli. Mecbur kalınmadıkça leke çıkarıcı uygulanmamalıdır. Eğer halı çıkarması zor bir lekeye maruz kalırsa, bir profesyonelden yardım alınması doğru olacaktır.

Halılarınızı Yeni Gibi Tutmanın Anahtarı

Halılar düzenli bakım isterler. Bu bakımlar doğru yapılmazsa ömürleri kısabilir. Halıları yeni gibi tutmanın yolları şunlardır:

  • Haftada en az iki kez yüksek vakum gücü ile vakumlama
  • Halıları lekelerden korumak, gerekirse halı koruyucu kullanma
  • Halı temizliğinde ağartıcı ürün kullanmama
  • Profesyonel halı bakımını yılda iki kez yaptırmak 

Uzun ömürlü halılar için yukarıda verilen noktalara dikkat etmek ve halıları özenli kullanmak gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir