Ev Dekorasyonunda Halı Seçimi Nasıl Yapılır?

Halı hem işlevsel hem de dekoratif özelliklere sahip, yaşam alanlarının vazgeçilmez eşyalarından biridir. Yere serilerek kullanılan ve kullanılmasıyla çeşitli avantajlar yaratan halılar ev dekorasyonu konusunda önemli bir rol oynar. Yün ya da ipek gibi farklı materyaller ile üretilen halılar çeşitli biçimlerde dokunur. Tasarım konusunda da birbirinden farklı modellere sahiptir. Bununla birlikte boyut konusunda da çeşitli alternatifler sunuyor olması her ev ve oda için uygun bir seçim yapmayı kolaylaştırır.

Halı seçimi esnasında dikkat edilmesi gereken bazı etkenler bulunur. Bu etkenlere dikkat etmek uzun yıllar boyunca kullanabileceğiniz bir halıya sahip olmanızı sağlar. Halı seçimi esnasında ölçüler mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Fakat dikkat edilmesi gereken etkenlerin ölçüler ile sınırlı olduğunu söylemek doğru değildir. Bununla birlikte estetik kaygılarınızı karşılayacak bir halıdan yana tercih yapmak da önemlidir.

Renk ve Desenine Göre Halı Nasıl Seçilir?

Mutfak ya da salon halısı gibi evin her alanında kullanılabilecek bir ev eşyası olan halılar, farklı zevklere hitap ederken her ihtiyacı başarılı şekilde karşılıyor. Değişen moda anlayışının ev tekstiline de yansıması halıları renk ve desen konusunda birbirinden farklı seçenekler ile üretilmesini sağlıyor.

Farklı kalınlıklarda üretilen halılar yere serilerek kullanılıyor. Bu sayede ısı ve ses izolasyonu sağlıyor. Bu durum halı kullanımının en önemli işlevi olarak değerlendiriliyor. Fakat halı modelleri yalnızca işlevsel açıdan değil, dekoratif açıdan da önemli bir rol oynuyor.

Eğer halıyı kullanacağınız oda güneş ışığını çok fazla almıyorsa bu durumda halıda desen ya da renklerde sarı ve sarı tonlarını tercih edebilirsiniz. Böylelikle odanın enerjisi daha yüksek olurken etkileyici bir kontrast yakalamak da kolaylaşır.

İddialı ve gösterişli bir stilde dekore edilen odalarda kullanılması gereken halıların siyah, bordo, lacivert ve kahverengi gibi koyu renk ve desenlere sahip olmaları önerilir. Özellikle salon ve oturma odalarında zengin renklere yer vermek gösterişli bir stil yaratma konusunda sizlere yardımcıdır.

Dinlenmek ve deşarj olmak için en önemli yerler arasında bulunan yatak odalarında ise sakinlik ön planda olmalıdır. Turkuaz, yeşil ve eflatun gibi renk ya da desenlerde üretilen halılardan yana yapılacak tercihler yatak odalarının huzurlu ve sakin bir ambiyansa sahip olmalarını sağlar. Sizin için hazırlamış olduğumuz bu içeriğimizde bu konuyu daha iyi anlayabilirsiniz.

Odanın Büyüklüğüne Göre Halı Seçimi: Ölçüye Göre Halılar

Dekoratif açıdan önemli bir rol oynayan ve her oda için kullanılabilecek farklı seçeneklere sahip olan halıların seçimi esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli etkenlerden biri ölçülerdir. Standart ölçüler ile üretilen halıları farklı odalar için kullanabilir, standart ölçülerde olan halıların odanız için uygun olmadığını düşünüyorsanız tercihinizi özel ölçü halı seçenekleri ile de yapabilirsiniz.

Odanın büyüklüğü ve hangi odada kullanılacağı halı ölçüsü esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli etkel arasındadır. Örneğin salon için en çok tercih edilen halılar 120×180, 150×230 ve 170×240 cm olan halılardır. Mutfaklarda tercih edilen halıların ise genellikle 80 ×250, 80 ×300 ve 100×200 gibi modeller olduğu görülür.

Halı kullanımı ile elde edilmek istenen görüntü de ölçüye karar verirken belirleyici olmalıdır. Örneğin salonda kullanacağınız halı zeminin büyük bir kısmını kaplayabilir. Bu durum zengin bir görüntü oluşturur. Fakat banyo halısı banyoların daha küçük odalar olduğu göz önünde bulundurulduğunda buna bağlı olarak daha küçük ölçülerde üretilmelidir. Banyo halısının bütün zemini kaplaması banyonun normalden çok daha küçük ve bunaltıcı gözükmesini yol açabilir.

Farklı Tarzlarda Halı Modelleri

Öğretmenler Mobilya sayesinde farklı halı modellerini inceleyebilir, kaliteli seçenekler arasından eviniz için en uygun tercih yapabilirsiniz. Herkesin ev dizayn anlayışı birbirinden farklı olduğu gibi her evde kullanılan mobilyalar ve dekoratif ürünler de birbirinden farklıdır. Bu durum kullanılması gereken halıların da çeşitli özelliklere sahip olmaları gerektiğini gösterirken, birbirlerinden ayrılmalarına yol açar.

Tarz olarak evinize ve beğenilerinize en uygun modeli tercih etmek uzun yıllar boyunca kullanabileceğiniz bir parçaya sahip olmak anlamına gelir. Yatak odası, salon, oturma odası ya da mutfak halısı birbirinden farklı alanlarda kullanabileceğiniz, kullanılması ile birlikte sayısız avantaj yaratan halular dekorasyonun tamamlanması ve mobilyaların bir bütün haline gelmesi konusunda da önemli bir rol oynar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir